Casa Trébol
       
     
CLOVER_MODEL 2.jpg
       
     
FelipeEscudero_FOTO3.jpg
       
     
FelipeEscudero_FOTO2.jpg
       
     
FelipeEscudero_FOTO4.jpg
       
     
IMG_2740.jpg
       
     
IMG_2926-3.jpg
       
     
IMG_2728.jpg
       
     
Casa Trébol
       
     
Casa Trébol

-

Sitio: Guaranda - Ecuador

Año: 2012

Tipo: Residencial unifamiliar

Cliente: Privado

Area: 135 m2

-

ESP

Prototipo habitacional para la Cordillera de Los Andes, la Casa Trebol fue concebida para grandes alturas y climas extremos. Las paredes del hogar generan tanto los espacios exteriores como los interiores, garantizando que todas las secciones de la vivienda reciban luz solar directa a lo largo del día.

La primera Casa Trébol se sitúa a 3,600 metros de altura, cerca de la montaña Chimborazo.

Este proyecto incorpora ideas de repetición y variación en una escala arquitectónica. La planta de la casa integra el enfoque de la tradición latinoamericana de dividir los espacios privados de la sala y de la cocina. Estos elementos están organizados y conectados por una sola piel contínua que se desenvuelve en una variedad de geometrías, permitiendo diversidad de espacios.

Esto resulta en un hábitat singular, en donde cada cuarto se fragmenta de manera única y enmarca el paisaje de los alrededores con aperturas en las paredes que ayudan a apreciar las especificidades del entorno.

-

ENG

Conceived for the high altitudes and extreme weather of the Andes Mountain Range, the walls of the retreat design the exterior spaces as much as they define the interior ones ensuring that all parts of the dwelling receive direct sunlight along the day.

Built in Ecuador in 2012, the first Clover House is set 3,600 meters high near the Chimborazo mountain on an irregular landscape surrounded by open views.

This project incorporates ideas of repetition and variation on an architectural scale: The plan of the house accepts the traditional latin-american approach to divide the sleeping from the living and from the kitchen. These elements are organised and connected by a single continuous wall that takes on a variety of geometries enabling diversity of spaces in a site that could be considered like a tabula rasa.

This results in a singular habitat where each room uniquely fragments and frames the surrounding landscape with openings on the walls that help appreciate the specificities of the environment, while creating outdoor program such as an entrance, a terrace, and a garden. Budget constrains and the need to respect the site lead to a minimum gesture for a maximum affect.

CLOVER_MODEL 2.jpg
       
     
FelipeEscudero_FOTO3.jpg
       
     
FelipeEscudero_FOTO2.jpg
       
     
FelipeEscudero_FOTO4.jpg
       
     
IMG_2740.jpg
       
     
IMG_2926-3.jpg
       
     
IMG_2728.jpg